Sunday, December 27, 2015

Uusia jouluperinteitä

Seurustelun alkuaikoina tein miehelleni porkkanalaatikkoa ja rosollia, mutta koska emme syö oikeastaan ollenkaan sianlihaa, emmekä muitakaan suomalaisia jouluperinneruokia, nämäkin vähät ovat jääneet pois. Harmittelen joka joulu saamattomuuttani, koska itseleivotut karjalanpiirakat kuuluvat ehdottomasti joulun toivelistalleni, samoin perinteinen riisipuuro, mutten ole löytänyt täältä kunnon puuroriisiäkään. Mielestäni jälkiruokariisistä keitetty puuro ei maistu ollenkaan samalle, enkä ole myöskään onnistunut luumukiisselin teossa.

Mutta mutta... Olemme luoneet yhdessä uusia jouluperinteitä, mistä olen kovin onnellinen. Suunnittelemme jouluruokia hyvissä ajoin ennen joulunpyhiä. Tänä vuonna meillä oli aattona fondue-ilta. Alkupaloina hanhenmaksa-hillo-leipiä ja lopuksi juustoja. Joulupäivänä alkuruokana oli ihanaa katkarapukeittoa ja tryffeliperunoita, pääruokana lohta sinappikastikkeella, jonka lisukkeena yrttiperunamuusia. Jälkiruoaksi tiramisua, suomalaista suklaata, vihreitä kuulia ja macaroneja. Ei kiirettä, vain aikaa toisillemme.

Joulukuusi on muodostunut tärkeäksi jouluperinteeksi, vaikka mieheni oli alussa tätä hyvinkin vastaan. Onhan se kieltämättä julmaa, että kasvatamme kuusia, jotka hakkaamme irti juuriltaan vain muutamaksi viikoksi meitä viihdyttämään. Olisi niin paljon parempi, jos voisimme istuttaa ne takaisin maahan, jotta ne voisivat jatkaa pyhien jälkeen elämäänsä metsässä. Koristelemme kuusen noin viikkoa ennen joulua. Poltamme paljon kynttilöitä ja kuuntelemme suomalaisia joululauluja.

Minulle joulu merkitsee myös tärkeiden ihmisten muistamista, ei niinkään tavararoiden, vaan joulukirjeiden ja -korttien muodossa. Yllätyspaketit saavat aina herkistymään. Lisäksi odotan joulukirjettä Walesista, ja muutamasta muusta paikasta, ihmisiltä, joiden kanssa vaihdamme kuulumisia kerran vuodessa. Ystävien lapsiaiheiset joulukortit ovat ihan parhaita, ja tänäkin vuonna olemme saaneet paljon uusia ihania uutisia tällä rintamalla.

Tapaninpäivän iltaa vietimme ihanien ystävien kanssa kaupungin joulutorilla. Antwerpen on tänä vuonna erityisen kaunis 450-juhlavuoden kunniaksi. Taianomainen joulutori kutsuu kulkijaa herkkuineen ja upeine valoineen. Illan kruunasivat Call the midwife Christmas special & Downton Abbey:n viimeinen jakso.

Kulunut vuosi ei ole ollut helpoin, mutta siihen on mahtunut paljon hyvää. Olimme alkuvuodesta ystävien luona Sveitsissä, kahdestaan Dinantissa, Pariisissa ja Italian alpeilla, Anniina, Grace & Jouni, Silvia & Richard ja Emilia & Aaro vierailivat meillä Antwerpenissä, kävimme yhdessä ja erikseen Suomessa, Anniinan kanssa Venetsiassa, Sarin kanssa Lontoossa, laatuaikaa ystävien ja perheen kanssa Venetsiassa ja yhteinen arki Belgiassa. Lukuisat skypepuhelut ja sähköpostit ovat auttaneet jaksamaan silloinkin, kun on ollut vaikeaa. Kiitos kaikille vuodesta 2015! 




No comments:

Post a Comment